martes, 1 de febrero de 2011

Mnemotècniques

Hi ha diverses mnemotècniques per a augmentar la capacitat del record.

De segur que recordem tots, quan a l'E.S.O. ens ensenyaven fonètica, i ens van fer recordar els fonèmes oclusius P-T-K, i B-D-G. Per al recordatòri ens van proporciona una mnemotècnica: P-T-K : petaca, i per a B-D-G; bodega.

De la mateixa manera, si hem de recordar una llista de paraules, podem formar una sola paraula amb les inicials de cada una d'elles. A les hores, al recordar la primera inicial, la recuperació lèxic és molt ràpida, donada la presentació anterior que s'ha fet de la paraula.


A continuació adjunto una tècnica, que consisteix en col·locar en un espai físic (una casa, en aquest cas) una sèrie d'objectes. Aqui hi tenim:

- lupa
- caixa forta
- papallona
- calculadora
- paella
- arbre
- arxivador
- televisió
- pals de golf
- paper de wàter
- granota
- formatge
- nota
- CD
- ordinador
- arxivador.

la tècnica consisteix en col·locar cada un dels objectes en un espai de la casa. En aquest cas es pot facilitar el dibuix que hi ha a continuació. De totes maneres la tècnica serà efectiva si els col·loquem en espais de casa nostres, ja que la distribució ja la coneixem i no hi haurà un esforç extra a l'hora d'intentar evocar la distribució de l'espai.
Així mateix, ens hem d'imaginar el recorregut que faríem al llarg de la casa, mentre trobem els objectes de la llista, que hem col·locat en diferents espais.


La qualitat de la imatge és força dolenta, però era un document word, i és lo millor que he pogut fer...

Aquesta resulta una bona tècnica per a augmentar la capacitat de memòria. El funcionament és com el de "la historieta", que ja vam veure en la pràctica corresponent.



No hay comentarios:

Publicar un comentario